virtualization dengan virtualbox

Salam,

Fuh melambak online aplication yang kene aku bangunkan… Sedang bangunkan beberapa aplikasi ni, banyak juga aplikasi yang nak gunakan pangkalan data oracle. Tapi kalau install pada laptop unit aku nanti payah pulak sebab bukan aku punya kan… So sesapa boleh pinjam…

Ni idea aku tengah buat… Install virtualization software dan dalamnya baru install oracle. So nanti aku bebas nak bawa kemana-mana oracle tu. Dan kalau ada yang minta aku installkan ke pc mereka tak lah berzaman nak tunggu (install + dump file)…

Kat sini aku gunakan virtualbox sebab ia free dan aku dah biasa dengan benda nih. Sekarang virtualbox dah memang ada dan baru settle install XP S3. Ni tengah copy oracle and install.

Nanti aku updatekan.. Berjaya ker idak…

muhamadrais.my

2 thoughts on “virtualization dengan virtualbox

  1. Kat mac boleh buat tapi kat windows 16 bit tak bleh… sebab windows 16 bit tak bagi single fail lebih 2 GB…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*